Riskli Bebek
Riskli Bebek Nedir?
Anne karnındaki bebeğin, doğum anında ya da doğum sırasında yaşanan sorunlara göre farklılık göstererek, gelişimini tam olarak tamamlayamayan bebeklere riskli bebek denir. Eğer bebek kaslarda zayıflık çekiyor, yutma problemi yaşıyor, dil gelişiminin gecikmesi gibi davranışsal ve psikososyal problemlere sahipse onları riskli kategorisine koyabiliriz.
Riskli bebekler için ‘bu bir hastalık’ ya da ‘engelli bir çocuk’ diyemeyiz. Fakat riskli bebeklerin normal bebeklere oranla gelişim geriliği yaşama ihtimali daha yüksektir. Bu yüzden, bebeğin gelişimi düzenli olarak uzman biri tarafından desteklenmeli ve takip edilmelidir.
Riskli bebeklerde erken müdahale ve bilinçli aile çok önemli 2 faktördür. İlk olarak erken müdahale 0-3 yaş arasını kapsamaktadır. Riskli bir bebeğin fiziksel ya da psikolojik gelişimlerinin tamamlanabilmesi için bu ilk 3 yıl çok önemlidir. Bu kapsamda risklerin belirlenmesi ve bebeğin kendi yaşıtlarıyla aynı anda gelişme sağlaması hedeflenir.
Bu süreçte anne babanın bilinçli olması ise bir diğer önemli faktördür. Ailenin erken bilgilendirilmesi bebeğin daha hızlı bir şekilde gelişmesine olanak sağlar. Erken müdahalesi de programın ne kadar sürmesi gerektiğide bir bakımdan buna bağlıdır. Aile, ne kadar erken bebeğinin durumunu farkederse, yaşıtlarıyla aynı anda gelişmeye ulaşması o kadar kolay olur.
Ailenin tedaviye düzenli katılımı da bebeğin gelişimi için büyük önem taşır. Sadece profesyonel ekibin yaptığı eğitimlerle kalınmamalı, egzersizlerin ev ortamında devam etmesi riskli bebekler için var olan yeteneklerini daha yüksek seviyede kullanmasını sağlayabilir.
Bu bebekler her zaman riskli olarak kalıcak diye bir kural yoktur. Zamanla sağlıklı normal çocuk grubuna girmesi tedaviye erkenden başlamasına ve bu tedavinin düzgün yapılıp yapılmadığına bağlı olarak değişir.
Riskli bebek olanların hepsi engelli adayı olur mu bebeğim engelli mi?
Risk etmenleri nelerdir?