Aqua Terapi

Aqua Terapi

Aqua terapi su içerisinde yapılan egzersizleri ve yürüme eğitimini temel alan bir fizik tedavi yöntemidir.
İşlem bir anlamda fizik tedaviyi su içinde çalışmak-hareket etmektir. Bunun iyileşme sürecine çok olumlu katkılar yaptığı, hızlandırdığı görülmüştür. Kasların güçlendiği, tekrarlayan ya da kronik hale gelen acı ve ağrıların azaldığı, ya da tamamen yok olduğu ortaya çıkmıştır.

Aqua terapide, suyun üç temel özelliğinden faydalanılır. Bunlar; suyun kaldırma kuvveti, sıcaklığı ve basıncıdır.
Diğer tedavi yöntemleri gibi potansiyel toksisitesi ya da hasar verme olasılığı olmağı için kritik hastalarda bile uygulanabilir. suyun ılık olması tercih edilir. Aynı zamanda hem faydalı hem de emniyetli bir ortam sağlar.

Suyun kaldırma gücü ile vücut her yönden desteklenir ve eklemlere binen yükü azalır. Böylece omuzlara kadar suyun altına girdiğinizde, vücut ağırlığının {092af031f81de3b77f8fe0e1bb9b79d6520855be3be4751d4ad00b427d312467}90’ı suyun kaldırma gücü sayesinde azalır ve yalnızca kalan {092af031f81de3b77f8fe0e1bb9b79d6520855be3be4751d4ad00b427d312467}10’u eklemlere etki eder. Bu sayede eklemlerdeki, gergin tendon ve ligamanlardaki stres azalır, yapacağınız egzersizler çok kolaylaşır, eklemler korunur ve daha serbest hareket eder. Bu nedenle dışarıda yani havada yapılamayan birçok hareket su içinde rahatlıkla yapılabilir.

Aqua terapinin bir diğer faydası da dirençtir. Su, havadan 12 kat daha dirençli olduğu için egzersizlerle kasların gelişmesini, kalp ve dolaşım sisteminin güçlenmesini sağlar. Bacaklara etkileyen suyun basıncı kan dolaşımını kolaylaştırır.

Su içi tedavilerden yararlanmak için yüzme bilmenin gerekmemesi de Aqua terapinin bir diğer artı noktasıdır.
Havuzda gerçekleştirilebilecek “yüzme aktivitesi” başlı başına birçok kas grubunu doğru koordinasyonel sıralama ve zamanlama ile çalıştırdığından postüral düzgünlük ve denge kazanımı açısından büyük bir önem ihtiva etmektedir. Aynı zamanda kasların bu ahenkli kasılma ritüeli, stabilizasyon konusunda da önemli kazanımlar sağlayabilir. Uygulama içerisinde yer alan personel (özel eğitimciler, beden eğitimi öğretmenleri ve fizyoterapistler) bir araya gelerek havuzun etkin kullanım yöntemleri ile ilgili ayrıntılı bir havuz çalışma programı oluşturmaktadır.

HANGİ DURUMDA YAPILIR?

Su içi egzersizler özellikle bel ağrıları, ankilozan spondilit, fibromiyalji, spor yaralanmaları, kalça-diz protez ameliyatı sonrası, kalça ve diz eklem kireçlenmesi, omuzda hareket kısıtlılığı, eklem ve yumuşak doku zorlanmaları, ve felç geçiren hastalarda tavsiye ediliyor. Su korkusu bulunanlar, kontrol altına alınmamış kalp ve solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği, kontrol altına alınamayan epilepsi, enfeksiyon ve yüksek ateş, mesane ve barsak fonksiyon bozukluğu ve açık yarası bulunan hastalara ise önerilmiyor.