Cranio-Sacral Terapi

Cranio-Sacral Terapi

Hareket, insanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli bir eylemdir. Vücudumuz da hareketlerle varlığını sürdürür. Cranio-Sacral Terapi, kuyruk sokumundan kafatasına kadar ki bölgede bulunan duramaterin hareketliliğinin sağlanması ve beyin-omurilik sıvısının (BOS) kafatasında yarattığı basıncın dengelenmesi için el ile yapılan (manuel terapi) uygulamalardır.

CST, merkezi sistemdeki negatifliğin ortadan kaybolmasına, vücut iç sıvısının hareketliliğine ve , vücudun dengesini bulmasına yardımcı olur. Manuel terapiyle birlikte vücut kasları ve yumuşak doku gevşer gün geçtikçe vücut kendini toparlayarak iyileştirmeye başlar. Bu terapi sayesinde, hasta kendisiyle bütünleşir, bağışıklığı güçlenir, ağrısı azalır ve stresten kurtulur.

Sadece fiziksel rahatsızlıklarda değil psikolojik bilinçaltımızın derinlerinde yatanproblemleride çözmekte başarılı bir yöntemdir. Bu bakımdan bu yönteme çok yönlü alternatif tıp diyebiliriz.

Cranio-sacral yöntemi ile birçok hastalık çözüme kavuşabilir. Bunlardan bazıları , Kronik yorgunluğun kaybolması,kronik baş ağrısı,öğrenim bozuklukları, hiperaktivite,çene veya diş kitlenmesi, duygusal travmalar, boyun ağrısı ve bel ağrısı şikayetlerinin giderildiği gözlemlenmiştir. Buna ek olarak sadece yetişkin bireylerde değil bebeklerde de bu terapi uygulanır. Yutkunma problemleri ya da kafa-şekil bozukluğunda cranio-sakral terapi sayesinde, bebekler normale döner.

CST, rahatsızlıkların hem fiziksel, hemde psikolojik olarak derinlerde saklı nedenlerini etkileyen ve serbestbırakılmasın sağlamayı amaçlayan derin ve çok yönlü bir şifa yöntemidir.Uygulama şekli genellikle çok sessiz ya da hafif bir müzik eşliğinde gerçekleşir. Terapi bittikten sonra hasta, kendini gevşemiş ve huzurlu hisseder. Seans süresi 20 dakikayla 30 dakika arası değişmektedir.

Kraniyal (kafatası )ve sakrum (Kuyruk sokumu) kemiklerine yumuşa dokunma hareketleri ve mobilizasyonlar ile yapılan bir manuel terapi yöntemidir.
Kraniyosakral tedavi yaklaşımı Dr.Still’in öğrencisi Amerikalı bir osteopat olan Dr.William Garner Sutherland tarafından 1899 yılında, osteopatinin temel prensipleri kullanılarak geliştirilmiş bir tedavi yöntemi olmuştur.
Kraniosakral yöntem ile birçok rahatsızlık altta yatan her hangi bir sağlık sorunu yoksa giderilebilmektedir.
  • Boyun ve bel ağrıları
  • Hiper aktivite problemleri
  • Sportif faaliyetler neticesinde gelişen semptomlar Denge sorunları
  • Kronik yorgunluğun giderilmesi
  • Çene ve diş kilitlenmesinin çözüme kavuşturulması
  • Öğrenim bozukluklarının giderilmesi
  • Somatik problemler
  • Migren
  • Duygusal sorunların aşılmasında belirli bir nedene dayanmayan tüm ağrı şikâyetlerinde uygulanabilir.